Najlepsze oscypki na Krupówkach
Czy kiedykolwiek jadłeś prawdziwego oscypka? Czym różni się on od zwykłych serów?
Trzeba wydoić 20 owiec, by z ich mleka baca mógł upucyć, czyli ugnieść jednego oscypka. Owce doi się dwa razy, pierwszy raz o czwartej rano a drugi po południu, po godzinie piętnastej. Mleko około 4-5 litrów trzeba potem dobrze odcedzić i podgrzać do temperatury 36ºC.
Po co podgrzewa się mleko? By oddzielić składniki stałe, czyli białko, tłuszcz i laktozę od płynnych. Ponadto temperatura zabija szkodliwe bakterie, które mogą psuć mleko i wpłynąć negatywnie na jakość sera.
Gdy mleko zetnie się powstaje masa serowa, którą baca rozbija drewnianą łopatką tak zwaną ferulą. Po tym etapie rozpoczyna się odciskanie masy serowej z serwatki i jego ugniatanie w kształt kuli, czyli „pucy”.
Prawdziwy oscypek ma kształt dwustronnego stożka, waży 60 -80 dekagramów i dodatkowo jest ozdobiony charakterystycznymi wzorami. Piękne góralskie wzory są wyjątkowym znakiem rozpoznawczym dla każdego bacy.
Czy wiesz, że podobno na Podhalu są znawcy, którzy od razu wyczują, w której bacówce się ser wyrabiało i kto oscypek upucył!
Prawdziwe oscypki kupisz w bacówce:
Bacówka w Dolinie Chochołowskiej – Andrzej Gal Ziemba
Bacówka w Dolinie Kościeliskiej – Józef Słodyczka “Maśniak”
Bacówka w Kuźnicach – Andrzej Staszel “Furtek” to baca z ponad 20-letnim stażem
Bacówka na Kalatówkach – Andrzej Staszel “Furtek” baca z ponad 20-letnim stażem
Bacówka na Rusinowej Polanie – Stanisław Rychtarczyk – z pięknymi widokami na Tatry Wysokie
Jeśli chcesz spróbować pysznych dań z prawdziwym oscypkiem w Zakopanem odwiedź Schronisko Krupówki.