Oryginalne góralskie żeberka Zakopane
Jesteś fanem mięsnych potraw, to na pewno nie oprzesz się oryginalnym góralskim żeberkom w Schronisku Krupówki. To jedno z najpopularniejszych dań serwowanych naszym gościom.
Skąd się wzięły żeberka w poterze i miodzie z goździkami w Schroniskowym menu? Żeberka to część wieprzowiny, która od dawien dawna była ceniona przez górali za swoją tłustość i kaloryczność. Nie bez powodu stanowiły podstawę ich diety, zwłaszcza w zimie, kiedy trzeba było dostarczyć organizmowi dużo energii. Gaździny żeberka na Podhalu przyrządzały na różne sposoby. Zdecydowanie nie mogło ich także zabraknąć w naszej karcie dań.
Z czasem górale zaczęli eksperymentować z dodatkami, które miały nadać żeberkom nowego smaku i aromatu. Jednym z nich był aromatyczny piwny sos. Jego sekretem były składniki używane do marynowania mięsa. To one sprawiały, że żeberka stawały się bardziej soczyste i miękkie. Innym składnikiem oprócz piwa, który zrewolucjonizował smak żeberek był miód. Jak się okazało ten słodki przysmak pszczelarzy doskonale komponuje się z tłustym mięsem.
Tak oto powstały oryginalne góralskie żeberka w piwie i miodzie, które do dziś są jednym z najsmaczniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań z Podhala. Jednym z najlepszych miejsc, gdzie można je zjeść przepyszne żeberka w wyśmienitym porterze i miodzie z goździkami jest Schronisko Krupówki.
Jak przygotować oryginalne żeberka w Schronisku Krupówki? Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy góral i zasmakować prawdziwych góralskich żeberek w Schronisku Krupówki, to musisz się przygotować na kilka godzin pracy w kuchni. Nie jest to danie, które można zrobić w pośpiechu, ale efekt na pewno cię zadowoli. Jeśli nie masz na to czasu zapraszamy na oryginalny góralski przysmak do Schroniska Krupówki. To danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw.